Det regnet blod under Slayers konsert på Tons of Rock 2017

Tekst og foto: Millie Steinsdóttir Leirvik og André Lundby 

Det slår ikke feil. Slayer er, og blir en suksess, gang på gang. De viser det igjen på Hovedscenen under årets Tons of Rock. Det er ikke første gang Slayer opptrer på denne festivalen, og la oss be til høyere (eller lavere) makter, om at det ikke blir siste gangen.
De Grammy- vinnende metallherrene har holdt det gående i en årrekke, noe som ikke ser ut til å slite dem ut. Nei, heller det motsatte. Fansen ser ikke ut å få nok av Tom Arayas mektige stemme, dundrene bassriff og karismatiske ‘stirrekonkurranser’. Kerry Kings bastante og aggressive riffing får slayer til å beholde tyngden og uttrykket de har lyktes med å opprettholde siden tidlig på åttitallet. Gary Holts særdeles passende rolle som overtaker etter Jeff Hannemanns død i 2013, og  Paul Bostaph bak trommesettet som overtaker etter Dave Lumbardo fra 2013, nå ansatt på heltid, er helt og holdent en fornøyelse å oppleve som samlet besetning.

Slayer_2017©Artistfoto.no_001
Tom Araya i Slayer

Materialutvalget er like variert som klientellet. Slayer har nok forstått at de er regjernede konger i sin sjanger, og velger å tilfredstille hele fanskaren. Showet startet med ‘Repentless’ fra 2015, etterfulgt av mesterverk som ‘The Antichrist’ og ‘Postmortem’. ‘When the Stillness Comes’ og ‘You Agaist You’ blir også å høre i løpet av settet. Klassikerne ‘South of Heaven’, ‘Raining Blood’, ‘Chemical Warfare’ og konsertens avsluttende låt ‘Angel of Death’ blir fremført under rungende regnskyer, noe som forsterker helhetsinntrykket av fremførelsen, og får opplevelsen til å anses som komplett. Været ser heller ikke ut til å påvirke humøret eller entusiasmen negativt til de mange fans som har samlet seg til denne begivenheten på Fredriksten Festning 23. juni 2017 for å ‘spread a little hate, worldwide’ i kjærlig metallfellesskap.

Slayer_2017©Artistfoto.no_004
Kerry King, Slayer

Folkelig festival for feststemte rockere i alle former og aldere!

Årets Tons of Rock festival i Halden gikk av stabelen 22. juni, og viste seg å være en variert og velorganisert opplevelse. Til tross for noen få bemerkelser angående  veibeskrivelse fra byen og opp til festningen, var det eksepsjonelt lite å sette fingeren på i forhold til arrangeringen av festivalen. Dette kunne løses ved å stille spørsmål til godt synlige festivalarbeidere som oppholdt seg rundt i Halden sentrum under hele festivalen. Tilogmed da vinden ble for sterk og  Huth scene måtte stenges, gikk festivalen sin gang uten alt for mange problemer knyttet til dette. Både FØSS og Sibiir skal, som kompensasjon for avlysningen grunnet vindpromlemene, få sin plass i programmet til neste års Tons of Rock.

Rob Zombie_2017©Artistfoto.no_009
Rob Zombie

Sanitærforholdene var overraskende bra til rockefestival å være, muligens den beste vi har vært på hittil, og det med giganter som Rock Am Ring, Hellfest, Blood Stock og Download på listen over besøkte festivaler. Maten var også av høy kvalitet. Menyen strakk seg fra en fantastisk elgkebab til frityrstekt scampi. Nei,  det var aldeles ingenting å utsette på dette heller, og den meksikanske matboden, Viva Mexico, ble kåret til årest vinner av Tons of Food-konkurransen. Sist, men ikke minst var festivaldeltagerne fulle av liv og godt humør, og det var smil og god stemning så langt øyet kunne se.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Det er både herlig og betryggende å se et så stort spekter av aldersgrupper. Både smårollinger med godt polstrede hørselsvern og en trygg hånd og holde i, og besteforeldre med både tatoveringer og rockesjel. Ja, det var rett og slett en fornøyelig folkefest av den litt harde sorten. Dessuten var sikkertstiltakene akkuart som de skulle. Det var ikke vanskelig å få hjelp, hverken den ene eller den andre veien. Selv sentrum av Halden var også godt beskyttet av politi som kjørte rundt og holdt byen trygg og passet på festivaldeltakere, dag og natt.

Satyricon_2017©Artistfoto.no_010
Satyr aka Sigurd Wongraven fra Satyricon

Ikke bare fokuseres det på musikk, men også lek og moro. I forkant av festivalen ble det arrangert vokalkonkurranse i regi av  Norsk Tipping, Rockman og Black Debbath, hvor vinneren fikk opptre sammen med Black Debbath under fremførelsen av sangen ‘Mongo Norway’ og et stipend på 10 000,-. Denne konkurransen var det Tor Andre og Marcus Helgemo, far og sønn fra Trøndelag, som ble de heldige vinnerne av. Det ble også servert podcast-sendinger som kunne følges via deres Sound Cloud-konto, og kunne ses live fra telt-scenen på fredagen.

Devin Townsend_2017©Artistfoto.no_002
Devin Townsend

Det å ha en festival på den historiske festningen  Fredriksten  er et kulturmessig godt sjakktrekk som det står stor respekt og beundringverdighet av. Det var en god opplevelse å se Sabaton indirekte markere den moderne, globaliserte kulturens samarbeidsånd på kryss av nasjoner ved aksepten for et svensk band som synger om krig, på akkurat denne festningen. Når det kom til den nevnte variasjonen i musikkuttrykk, da innenfor rock og metal nisjen, fortjener festivalen masse skryt. En får smake på tunge, grove riff av sortmetallband som Taake og Enslaved, Rob Zombie eller Turboneger sine underholdene ekspressive show  og  som avslutning fikk gjestene oppleve selveste Vazelina Bilopphøggers. Noe som skape en jordnær, jovial og humoristisk avslutning av Tons of Rock 2017. Det var flott å se en såpass godt balansert program i forhold til norske og internasjonale band.

Five Finger Death Punch_2017©Artistfoto.no_001
Five Finger Death Punch

Tons of Rock har virkelig vist seg til å ta stafettpinnen for å være en av norges ledene musikkfestivaler, og den ledende innen sin sjanger, på en god og fullstendig måte.

2 kommentarer om “Det regnet blod under Slayers konsert på Tons of Rock 2017

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s