VIVID – en super nyskapning i Kristiansands musikkliv!

Tekst: Bror Olav Andreas Skrede/ Foto: Svein Erik Nomland

Konsertlivet i Kristiansand blomstrer for tiden, noe vi i Artistfoto er så heldige å få være med å benytte oss av. Tilbudet er stort og allsidig, noen ganger kan det være vanskelig å velge hva man skal få med seg! Sist helg besøkte vi det nyeste tilskuddet på festivaltilbudet i Kristiansand, VIVID, som, ifølge festivalens facebookside, skal bli en årlig post-rock/post-metalfestival.

6LA8_2015©Artistfoto.no_001

Det første band ut på VIVID var 6LA8 som kommer fra Karachi i Pakistan

Post-rock/-metal er en helt ukjent genre for undertegnede, så dette ble et møte med en helt ny musikalsk verden. Post-rock defineres som «en musikksjanger som karakteriseres av et hovedsakelig instrumentalt uttrykk og en utradisjonell bruk av instrumenter og høy musikalsk tetthet. (…) Kategorien stammer fra eksperimentell rock, ambient, Krautrock, Progressiv rock, indie, space rock, Shoegazing, kunstrock, jazz, og elektronisk musikk. Musikken er ofte veldig instrumental og dynamisk, alle slags instrumenter og effekter kan bli brukt. Det finnes også noe som heter post-metal, som er av den tyngre sorten.» (Fra wikipedia). Under VIVID fikk vi oppleve et svært variert utvalg av post-rockband. Uansett var det en svært positiv opplevelse, sjangeren er både fascinerende og inspirerende.

1099_2015©Artistfoto.no_012

Under VIVID opplevdes post-rocken som en svært audiovisuell sjanger, under syv av festivalens ni konserter ble det vist bilder og film på kinoskjermen bak scenen. Dette var svært virkningsfullt. Et ord som raskt faller meg inn, dersom jeg raskt skal beskrive sjangeren, er lydspor. Det er i miksen av lyd og bilde uttrykket kommer fram, hvor lyd og bilde ledsager og settes opp mot hverandre. Fokuset veksler mellom lyd og bilde. Musikken oppleves til tider svært energisk (og eksperimentell), men bildene og filmene som ledsager musikken, gjør at dette ikke føles så intenst.

1099_2015©Artistfoto.no_008

Vi ble servert god kaffe på Vivid. Kaffebønnene ble kvernet på stedet og den smakte nydelig!

 

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Fredagen

19:20 – 20:05 6LA8 (Pakistan)
20:30 – 21:15 Oh Hiroshima (SE)
21:45 – 22:35 1099 (NO)
23:00 – 24:00 Spurv (NO)

Fredagen opplevdes som en super innføring i sjangeren for en som ikke kjente noe videre til post-rocken fra før. Den pakistanske duoen 6LA8 åpnet festivalen, og må vel kunne karakteriseres som festivalens mest elektroniske band. Jeg fikk raskt føringer til ambient og annen eksperimentell elektronisk musikk. En behagelig konsert, med ispedd noen utrolig flotte pianosekvenser. Neste band ut var svenske Oh Hiroshima. De spiller gitarbasert musikk, og ble en av festivalens beste opplevelser for min del. Veldig flotte melodier, en svært behagelig konsert. Fredagskvelden ble avsluttet med de norske bandene 1099 og Spurv. Med seks musikere på scenen, leverte begge bandene massive konserter. Begge bandene hadde også med fiolin i arrangementene sine, og det fungerte veldig bra. Begge de norske gruppene leverte bra konserter, men 1099 opplevdes litt for ensformige mot slutten av sin konsert. Spurv leverte imidlertid en utrolig vakker og melodiøs konsert.

Alt i alt ble fredagen en flott opplevelse, alle de fire bandene framførte sin musikk ledsaget av bilder eller film, noe som var en ny opplevelse for meg, og ga et svært positivt inntrykk av post-rocken som sjanger.

Oh Hiroshima_2015©Artistfoto.no_001
Oh Hiroshima leverte en god konsert på fredagskvelden

Lørdagen

18:15 – 19:00 Watered (DE)
19:25 – 20:10 All Shall Be Well (NL)
20:35 – 21:20 Caves of Steel (N)
21:45 – 22:35 The Seven Mile Journey (DK)
23:00 – 24:00 Tides from Nebula (PL)

Lørdagens program ble åpnet av tyske Watered. Deres musikk var tung og suggererende, med en hårfin balansegang mellom utrolig vakre melodilinjer og tilnærmet industriell støy. Watereds konsert ble ledsaget av en velding stemningsfull film/installasjon. En flott opplevelse. Neste band ut, nederlandske All Shall Be Well, ble for meg festivalens høydepunkt. Musikken var mer melodiøs og mindre støyende enn hos de andre bandene, til tider noe av det vakreste jeg har hørt! I tillegg ble hver enkelt melodi ledsaget av spesialproduserte filmer/installasjoner. En fantastisk og vakker opplevelse. Norske Caves of Steel fulgte deretter. En superbra forestilling! Veldig tøft band med fengende melodier. Lørdagens to siste band, danske The Seven Mile Journey og polske Tides from Nebula, var de eneste bandene hvor musikken ikke ble ledsaget av bilder eller film, noe som faktisk opplevdes som et savn! The Seven Mile Journey ble også for eksperimentelt og introvert for meg, og uten noe visuelt uttrykk å feste blikket på, ble musikken for krevende og utilgjengelig. Tides from Nebula var et veldig bra band, energiske og dyktige musikere og fengende låter. Men jeg savnet det visuelle, det ble litt for intenst og krevende for meg, uten en sanger eller noe visuelt man kunne følge med på.

1099_2015©Artistfoto.no_004
Crew

VIVID viste seg å være en flott festival, bra musikk, et interessant og lydhørt publikum og en behagelig atmosfære. Aladdin viste seg også som en flott scene. Arrangementet opplevdes feilfritt. Så er det bare å krysse fingrene for at VIVID blir en årlig happening i Kristiansand. Vi kommer gjerne tilbake!

Sjekk ut bandene her:
6LA8 (Pakistan) https://6la8.bandcamp.com/
Oh Hiroshima (SE) https://ohhiroshima.bandcamp.com/
1099 (NO) https://1099.bandcamp.com/
Spurv (NO) https://spurv.bandcamp.com/
Watered (DE) https://watered.bandcamp.com/
All Shall Be Well (NL) https://allshallbewell.bandcamp.com/
The Seven Mile Journey (DK) https://sevenmilejourney.bandcamp.com/
Tides from Nebula (PL) https://tidesfromnebulaofficial.bandcamp.com/

En kommentar om “VIVID – en super nyskapning i Kristiansands musikkliv!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s