Ingen ting kan måle seg med det her! Erlend Ropstad på Håndverkeren og Sjøboden!

Blodfan

Jeg kan like godt innrømme det med en gang, jeg er blodfan av Erlend Ropstad. Og det var jeg, før jeg var tilstede på disse to konsertene i påska 2014. Mitt første møte med musikken hans skjedde høsten 2012, da jeg en morgen tilfeldigvis hørte «Huske dæ igjen» på radioen i bilen på vei til jobb.

Erlend Ropstad_2014_©Copyright.Artistfoto.no-006

I 2013 var jeg på tre konserter med Erlend Ropstad. I februar var jeg på releasekonsert på Kilden i forbindelse med utgivelsen av «Hva om det ikke er sånn som du tror at det er». I tillegg så jeg han to ganger i løpet av sommeren, med band på Cafe Generalen i Ravnedalen og solo på Minne Kultursenter, Åseral.

Jeg har med stor spenning ventet på den nye plata, «Her om natta». Før konsertene hadde LPen enda ikke kommet til Kristiansand, så jeg har ventet spent på at den skulle dukke opp i posten. En del av sangene hadde jeg imidlertid allerede hørt, enten som nyskrevne sanger fremført i fjor sommer, eller på nett, nå i tiden frem mot plateslippet. Jeg fikk plata noen dager etter det to konsertene, og plata er utrolig bra, men det jeg sitter igjen med som erfaring fra sist helgs konserter er: Så utrolig bra dette låtmaterialet er live! Og for en spredning av musikalske uttrykk. Her får du alt, fra de med såre og sarte soloopptredener, «Idiot», visesang, «Vise om Sverige», via country, «Elisabeth», til utrolig tøffe og bråkete rockelåter, «Maria», «Vintervindene». Ropstad behersker de fleste genrer!

Erlend Ropstad_2014_©Copyright.Artistfoto.no-008

Først litt fakta:
Ropstad og band spilte femten låter på begge konsertene, alle de ti sangene fra den nye plata, «Her om natta» og fem spor fra «Hva om det ikke er sånn som du tror at det er»: «Når du blir mi», «Første sang», «To fnugg snø», «Gamle sammen» og «Demninga» på Håndverkere, og «Første sang», «To fnugg snø», «Gamle sammen», «Lang bratt bakke» og «Oslo» på Sjøboden. I Mandal var vi også så heldige at vi fikk oppvarming, Torgeir Waldemar bidro med to låter før Ropstad og bandet gikk på scenen. I tillegg deltok Waldemar også på noen av låtene mot slutten av konserten. Lyden og lyset var bedre på Håndverkeren enn i Mandal. Begge konsertstedene fungerte for så vidt greit nok, men Ropstad og bandet hadde egentlig fortjent en bedre og større scene (og et større publikum)!

Torgeir Waldemar_2014_©Copyright.Artistfoto.no-001
Torgeir Waldemar varmet opp

Denne bildekrusellen krever javaskript.

«[I]ngen ting kan måle seg med det her»
Så, hva kan man så si mer om de to konsertene? De var strålende! Erlend Ropstad var strålende, og bandmedlemmene var strålende! Spesielt synes jeg trommisen viste høy klasse, men også de to andre medmusikantene kunne sine saker virkelig godt! Erlend Ropstad er en artist som må regnes med, platene hans blir bare bedre og bedre, og live er han strålende! Det er trist, det er morsomt, det er utrolig sårt og sart, det er suggererende og det bråker som bare helvete! På konsert med Erlend Ropstad får du det meste!

Og, ja vist er sangene «Maria», «Her om natta», «Ikke syng», «Æ er en av de» og «Vintervindene» bra på plata. Men så utrolig bra de er live! Der det virker som om Ropstad og musikerne har holdt litt igjen på plateinnspillinga, åpnes virkelig alle demninger opp når de spiller disse låtene live. Og det rocker noe sykt! Når det gjelder konserten på Håndverkeren, hadde denne ingen dødpunkter! Det hadde, for så vidt, heller ikke konserten på Sjøboden. Personlig synes jeg likevel at fremføringen av «Oslo» ble litt kjedelig, selv om det er en fin sang! Dette kan jo selvfølgelig også ha noe å gjøre med at resten av settet var så utrolig bra! For meg var høydepunktene på begge konsertene fremføringene av sangene «Maria», «Æ er en av de» og «Vintervindene», disse tre er bare noe så utrolig tøffe, og solofremføringene av «Idiot», som er så utrolig trist og sår.

Erlend Ropstad_2014_©Copyright.Artistfoto.no-001

«Kom så!»
Så, et forsøk på en konklusjon: Erlend Ropstad er en strålende låtskriver, musiker og artist. Ikke minst er han en strålende liveartist! Han har i tillegg en enorm bredde i musikken sin. På konsert med Erlend Ropstad får du godlåter fra en rekke genrer. Mitt eneste ønske er, at jeg svært gjerne skulle ha oppleve noen av låtene fra de to første albumene live, og da spesielt fra plata «Roy, It Aint Over Yet» (2010), som jeg mener inneholder flere godbiter! Men viktigst av alt: Erlend Ropstad fortjener et mye større publikum, det er bare å håpe at flere kjenner sin besøkelsestid, neste gang han er i området. Det er egentlig bare å videreformidle en oppfordring Ropstad ofte bruker på sin facebookside: «Kom så!»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s