Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand(header). Foto: Svein Erik Nomeland

Magisk og mystisk med Susanne Sundfør i Kilden

Er det merkelig å innlede en konsert med en felles yoga-økt? Eller litt underlig å sitte med ryggen til publikum når man spiller flygel? Ja, det er annerledes. Underlig, spesielt og helt utenfor sedvanen. Men det er vel det som kjennetegner Susanne Sundfør; En av Norges mest talentfulle og særegne artister som med sin helt unik stemmeprakt og talent har ruvet på norsk pop-scene siden begynnelsen av 2010-årene.

av Margaretha Krug Aase

I forkant av konserten kunne man lese på arrangørenes nettsider at kvelden skulle dedikeres til musikerhåndverket og de spontane øyeblikkene som oppstår mellom dem som står på scenen når musikken fremføres live. «Det blir på mange måter en motreaksjon til den moderne produksjonen, der mye av det som skjer på scenen er digitalt. Susanne Sundfør ønsker å lage og fremføre musikk som understreker verdien av spontanitet og menneskelig forbindelse utenfor maskinen» kunne man lese hos Kilden konserthus. Beskrivelsen kunne ikke vært bedre.

Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
Agnes Naur Kiss varmet opp for Susanne Sundfør i Kilden. Foto: Svein Erik Nomeland

Det var en ganske uortodoks start på den akustiske konserten. Yogalærer Agnes Naur Kiss åpnet med 35 minutter yoga, en selsom opplevelse der bevegelsene og den rytmiske drømmeaktige dansen fikk fullt fokus. Hun oppfordret publikum til å prøve seg, og alle måtte reise seg og riste ut spenningene i kroppen. Merkelig, spesielt og annerledes, men publikum var med på notene. Agnes Naur Kiss er en norskbasert yogalærer, koreograf, danser og filmregissør. Hun etablerte i 2009 samtidsdansekompaniet Navak og arbeider som koreograf og prosjektleder for det (In)Visible – et kunstnerisk traumebearbeidingsprosjekt som dreier seg om livet til enslige mindreårige i asyl. Hun har, i likhet med Sundfør, en sterk tilstedeværelse, stemme og visjon i og med det hun gjør. Det skjedde noe i salen mellom publikum, Agnes og Susanne – et unisont møte mellom noe vemodig, vakkert og helt unikt; Sjelden ser man noen bruke yoga som dans, i takt med musikken – der tonene og bevegelsene møtes i samstemt og proff koreografi.

Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland

Susanne Sundfør startet sin sommerturné i Kristiansand denne første lørdagen i juni, og i løpet av den neste tiden besøker hun flere byer i Norge. Med nær fullsatt sal i Kilden dro hun tilhørerne inn sitt univers av egne låter. Sundfør har siden debutalbumet i 2007 trollbundet lytterne med sin intense stemme og nesten overjordiske evne til å involvere hjertet og sjelen til lytterne i låtene sine. Selv om musikken ofte kategoriseres som «pop», så er det et himmelspenn mellom Sundfør og enhver generisk «pop-dame» som topper listene. Det kan ha årsak i de mørke, dype og tidvis dystre undertonene i musikken, eller det kan være den overjordisk vakre stemmeprakten som gjør det. Eller kanskje det rett og slett bare er rått og finpolert talent i kombinasjon. Uansett så klarer Sundfør uten unntak å oppfylle løftene hun gir i forkant av turnéen: Å servere en performance-reise inn i musikkens univers og inn i publikums eget indre.

Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland

Få artister klarer å matche måten hun blander sjangre, stiler og musikkuttrykk på. Hun er innom jazz og klassisk, pop og elektronika. Denne konserten var dog i hovedsak akustisk, der hun hadde med to andre artister; én på saxofon og én på keyboard. Selv spilte hun flygel og sang; og bare det å høre Sundfør live med et flygel er verdt billetten. Bare synd at hun satt med ryggen til publikum – var det en bevisst handling, eller bare en glipp? Hadde det ikke vært bedre å snu flygelet så hun fikk mer nærhet til publikum? Eller er det nettopp dette mystiske ved Sundfør som er så inntagende – at det alltid er en undertone av tvil og mysterium i det hun gjør? Selv den enkleste låttittel får komplekse betydninger, og selv den reneste lyse tonen bærer i seg et skurrende anstrøk av mørke. Til tross for distansen som skapes i et bortvendt ansikt og til tross for en uortodoks introduksjon, var helhetsinntrykket magisk. Susanne Sundfør framførte de aller fleste av sine mest velkjente sanger i tillegg til en «ny gammel» låt, og beviste for alle de fremmøtte at hun er og blir en av Norges beste artister. Hun er dyktig, dreven og profesjonell, noe som gjenspeilte seg i en ultraproff konsertopplevelse der lyd, lys og fremføring høstet trampeklapp til slutt.  

Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand(header). Foto: Svein Erik Nomeland
Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand(header). Foto: Svein Erik Nomeland

Se alle bildene fra konserten under her:

 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Agnes Naur Kiss i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland
 • Susanne Sundfør i Kilden, Kristiansand. Foto: Svein Erik Nomeland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s