Artistfoto tok tempen på Danmarks smukkeste festival! Headliner Status Quo og Gulddreng!

Tekst og foto: Svein Erik Nomeland

Artistfoto inntok Smukfest torsdag 10. august 2017 i strålende solskinn. Smukfest flagger hvert år et variert program som fenger hele familien, med alt fra store til mer «up and coming» artister. Festivalen viser stor bredde, men med hovedfokus på populærmusikk. Festivalen er rangert som Danmarks nest største festival, etter Roskilde, med 34 000 betalende publikummere pr. dag.

Status Quo©Artistfoto.no_090
Artistfoto møtte på disse danske jentene, som mente Smukfest var årets høydepunkt!

Alle billettene for festivalen blir hvert år revet vekk på kort tid, og lenge før første artist er flagget. Det er imponerende å få til, men så er også festivalen bygd opp over mange år og drevet som en ”non profit”, der overskuddet går tilbake til festivalen.

Fakta om Smukfest:
-Stiftet i 1980
– Ligger i Skandeborg, kort vei utenfor Aarhus i Danmark.
– Omsetning 2016, 152 mill
– Alle billetter for 2017 solgt ut på 5 timer, etter de ble lagt ut i Desember 2016 og hadde ikke flagget en eneste artist.
– Ca 40 heltidsansatte som jobber med festivalen hvert år.
– Ca 13000 frivillige arbeidere hvert år og 34 000 publikummere pr dag.
– Backstage baren for frivillige heter «Vores Bar» og har plass til 2000 mennesker.
– Over 80 forskjellige spisesteder/restauranter og ca 50 barer/ utesteder.
– Selger: 277 000 flasker øl, 147 000 fatøl, 17200 flasker vodka, 6300 flasker vin, 170 000 shots rør, 900 flasker tequila, 98 000 flasker brus og 138 000 flasker vann under festivalen.
Se flere fakta her

Det som møtte meg i hovedporten på Danmarks nest største festival, var bare helt WOW! Dette ser fett ut, var min første tanke! Følte jeg stod i åpningen til noe som lignet på en westernby. En bred gate dekket med flis/spon med boder på hver side, og en nydelig bøkeskog på hver side bak der igjen.
Det var spisesteder, butikker og ølbuler så langt øyet kunne se nedover mot festivalområdet.
Når jeg gikk nedover møtte jeg straks på sherwood scenen på min høyre hånd, som skulle vise seg å være den minste scenen.

Aphyxion_2017©Artistfoto.no_024
Aphyxion var eneste metalband som spilte på Smukfest. De leverte en strålende konsert på Sherwood scenen, for det metal intresserte publikum.

Etter som jeg gikk videre møtte jeg på enda flere av de utroligste varianter av restauranter og butikker og barer. Her var det noe for enhver smak og jeg likte spesielt et område som var dedikert Nederlands stil.
Herremann og tøft, og fullstendig gjennomført med 100% i stil.

Ole Frimer Band©Artistfoto.no_020

Peter Sommer og Tiggerne©Artistfoto.no_008

Ettersom jeg gikk videre følte jeg knapt jeg kom til noen ende, så jeg skar ut på en av sidene og kom etterhvert til det som het Bøgescenerne. Her kom jeg rett på en konsert, og måtte spørre en av fotografene for presseteltet hvor jeg var. Møtte på ei hyggelig og imøtekommende vakt fra presseteltet, og hun viste vei videre til dagens kontor.

Ida Corr_2017©Artistfoto.no_010
Vakre Ida Corr var den første artisten vi  kom på, på en av de to Bøgescenene

Backstageområdet pleier jeg aldri skrive om, men dette var jo like stort som en middels festivalarena i Norge! Har aldri sett på maken til bra opplegg, det man kunne spise på forskjellige restauranter, barer og attpåtil få gratis service med rens av kamerautstyret på Nikons Servicebu. Halleluja sier jeg bare, for man har aldri sett maken til kvalitetsopplegg! Ingenting var i hvert fall overlatt til tilfeldighetene.
Disse konsertene fikk vi med oss:

  • Aphyxion
  • Gulddreng
  • Ida Corr
  • Kiesza
  • Ole Frimer Band
  • Peter Sommer & Tiggerne
  • Status Quo

Gulddreng_2017©Artistfoto.no_020

Når man så gikk rundt litt mer på området, kom man til Stjernescenen, og det var der de største artistene skulle spille. Som nær intetanende møtte vi på første artist ved navn Gullddreng. Han traff godt mot det yngre publikum og skapte magisk stemning på arenaen. Mange unge synes nok også det var kult med gullsko, og keyboardisten stilte med hoverboard og selvlysende sko. Tidsriktig mote må man si, selv om man selv nok kun kjører «boblejakke og fett hår» stilen. Malplassert som man var egentlig, ble dette objektivt en svært god konsert. Skikkelig liv i leiren og det er alltid gøy på konsert når publikum blir revet med.

Gulddreng_2017©Artistfoto.no_032

Gulddreng_2017©Artistfoto.no_038

Gulddreng_2017©Artistfoto.no_054

Gulddreng_2017©Artistfoto.no_008

Gulddreng_2017©Artistfoto.no_058
Gulddreng må selvfølgelig ha gullsko! Han levererte bra til full arena.

Senere kom Status Quo på samme scene og her møtte vi et mye eldre publikum. Det var dette bandet som gjorde at vi veide vektskåla mot Smukfest i år, da disse jo treffer et gammelt rockehjerte bra. I fjor spilte Sabaton, så hvert år stiller de med solide band i rock/ metalsjangeren.

Status Quo©Artistfoto.no_066
Status Quo var i et strålende humør og ga flatt jern på scenen. Det ble en hitparade av de sjeldne, der de dro frem hele spekteret av de beste sangene i karrièren
Status Quo©Artistfoto.no_047
John «Rhino» Edwards begynte å spille i bandet i 1986

Det tok tid å bli kjent med Arenaen, og jeg så aldri ett skilt med merking med kart, eller hvor jeg var.
Festivalen kunne godt vært flinkere på å merke med skilt, slik at folk som kommer for første gang kan ha en ide hvor de befinner seg. Jeg labbet ca 1 km fra presseteltet til den ytterste scenen, så det er store avstander.

Denne bildekrusellen krever javaskript.


Plutselig etter flere timer med vandring havnet jeg ved en tilfeldighet ved sjøen. Her var det beach party stemning, med grilling på stranda, dansing osv. Fantastisk, tenkte jeg nok en gang, der jeg vandret innover området. Her fant vi også den Mexikanske delen av festivalen.

Kiesza©Artistfoto.no_015
Canadadiske Kiesza spilte på Bøgescenen.

 

Kiesza©Artistfoto.no_030
Kiesza leverte et danseshow vi knapt har sett før. Dyktig artist, entertainer og god booking!

Totalt får denne festivalen toppscore på stemning, innhold, mat/drikke og festivalfølelse. Det er blant topp 3 festivaler jeg har vært på gjennom hele mitt liv.

Det er så mye å oppleve og prisene er også lave på det meste, så vi setter spørsmålstegn ved om ikke dette kan være en av de beste festivalene i hele Skandinavia?

Det som trekker ned det hele er informasjon på hvor man finner hva og hvor man er på området. Jeg lurer enda på om det et noen områder jeg gikk glipp av, men tror nok jeg kom gjennom det meste. De har en app til mobil, man kan laste ned, men kunne ikke se noe kart på denne.

En dag på Smukfest er for lite, og vil prøve å få til flere dager neste år, om det passer!
Vi sees på Smukfest 2018!
Sjekk ut Smukfests hjemmeside her

Aphyxion_2017©Artistfoto.no_032
Tøft at de har samlet alle festivalplakatene tilbake til stiftelse 1980, på backstageområdet!

 

En kommentar om “Artistfoto tok tempen på Danmarks smukkeste festival! Headliner Status Quo og Gulddreng!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s