En januarkveld med 70-talls stonerrock og spacedoom på Onkel Aksel!

Tekst og alle foto: Stian Veggeland  / Konsert med Underwing og Kal-El på Onkel Aksel fredag 13. januar 2017.

Underwing

Det finnes definitivt kjipere ting å finne på en grå sørlandsvinterkveld enn å forflytte seg ned til Onkel Aksel for en porsjon live tungrock! Og det til og med på fredag den trettende, snakk om flaks!

Oppvarmingsbandet i kveld var Underwing, en kvartett fra Arendal/Grimstad som har eksistert som band i ca. ett år, og opererer musikalsk i et tungrocklandskap med flere ulike elementer, men jeg oppfatter en tydelig 70-talls stemning i retning doom/stonerrock.

Bandet består av Enyeto Kotori på vokal og bass, Joachim Walle Michalsen på trommer, Thomas Myhren på gitar, og Magnus Christiansen på gitar og vokal.

Underwing_2017©Artistfoto.no_005

De gikk på scena om lag klokka 2300 foran et lite knippe stående publikummere. Det var vel kanskje 60-70 personer i lokalet, men de fleste hadde ræva solid plantet på en stol.

Kveldens setliste består av 5 låter, som alle blir å finne på en EP som kommer i april/mai. To av låtene, «Paragon» og «Reaper» er allerede gitt ut som «singler» på nettet. Sjekk ut nettsida deres underwing.band samt facebook-sida.

Låtene varierer i både tempo og stemninger, fra det tunge og monotone til det mer upbeat og progressive, og det blir ikke på noe tidspunkt ensformig. De lefler også med grungen innimellom, noe som ikke fenger undertegnede like mye som stoner/doom inspirasjonene.

Underwing_2017©Artistfoto.no_001

Låt nr. fire, «Kaela» blir min favoritt i kveld. Den åpner med en stemningsfull gitarintro av Thomas Myhren, går over i et vokalparti, og blir herlig seig og gloomy. Merker meg også et hardt og tøft trommeparti uti låta.

Underwing hadde allerede spilt på samme scene for kort tid siden, i romjula, men det var nok likevel mange som i likhet med meg ikke hadde kjennskap til bandet fra før. Men dette er tydelig dedikerte folk som vi garantert vil få se en del mer til framover, både live og via utgivelser.

Følgende låter ble spilt:
1. Paragon
2. Pay in silver
3. Reaper
4. Kaela
5. Sunless seed

Kal-El

Etter en liten pause var det så tid for Stavangerbandet Kal-El nokså nøyaktig ved midnatt.

Forventningene var høye, både fordi bandet i 2016 vant førsteplassen i en stor og prestisjefylt rockebandkonkurranse med over 130 deltagende band, men ikke minst fordi jeg har hatt gleden av å oppleve bandet en gang før, på Norway Rock Festival 2016, der de overbeviste stort. De har for øvrig også spilt på Onkel Aksel et par ganger tidligere, uten at undertegnede har hatt anledning til å stille på disse konsertene.

Kal-El_2017©Artistfoto.no_001

For oss som er glad i Black Sabbath og andre storheter innen doom/stonerrock så opererer Kal-El i familiært musikalsk territorium. La oss bare håpe at bandet blir mer beæret enn fornærmet ved denne sammenligningen, som de antagelig hører ganske ofte…

Bandet ble stiftet i 2012 og har gitt ut to album og et par EP’er. Nytt album, med tittelen «Astrodoomeda» kommer i 2017.

Besetningen er som følger: Ståle «The Captain» Rodvelt på vokal, Rolf Thore «Roffe» Eilertsen på gitar, Elisabeth Anette «Liz» Thompsen på bass, og Bjørn Harald «Bjudas» Stornes på slagverk.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Som bandnavnet også hinter til, så omhandler tekstene science fiction relaterte temaer, og etter det jeg har forstått, så er det frontmann «The Captain» som forfatter disse.

Det var fortsatt ikke det jeg vil kalle stinn brakke foran scenen, men det hadde i hvert fall tatt seg opp litt i løpet av kvelden, og noen av dem som stod i frontrekka var riktig så entusiastiske.

Bandet slet likevel litt med å få skikkelig liv i publikummet, men det kan ikke «The Captain» og mannskapet hans lastes for. De leverte bra, og gjorde i hvert fall en helhjertet innsats for å kommunisere med de fremmøtte, selv om det måtte gjentatte forsøk til å få noe særlig tilbakemelding.

Låtene vi fikk servert var for det meste hentet fra de to fullengderne bandet har gitt ut, men vi fikk også servert noe nytt materiale. Stilen er ganske konsistent, dette er tydelig et band som velger å holde seg til merkevaren sin. Og det kan nok være både en styrke og en svakhet, idet låtene i all sin tunge, mørke og suggerende prakt likevel kan oppleves noe ensformige både riff- og melodimessig. Undertegnede ville i hvert fall ønske større grad av eksperimentering velkommen.

Og det kan jo nevnes at vi får en coverlåt også, i form av en fet versjon av låta «Green machine» av bandet Kyuss, et annet naturlig referansepunkt for Kal-El sin musikk.Kal-El_2017©Artistfoto.no_012

«The Captain» er en karismatisk frontmann, med en kraftfull og kontrollert vokal som er klart influert av Ozzy, og således er med på å rettferdiggjøre tidligere trukne paralleller med Black Sabbath. Gitarist «Roffe» var hele kvelden en trofast leverandør av gromme riff som på tross av romtematikken rundt bandet var alt annet enn vektløse!

Bassist «Liz» har bra groove i spillinga, og sørger for en tung og god grunntone i musikken. Hun følger i stor grad gitarriffene, og bidrar til at disse får ekstra tyngde.

Som sist jeg så bandet lar jeg meg også i kveld imponere over energien og timingen til trommis «Bjudas». Han slår hardt og kontant og er motoren som fører romskipet til Kal-El fra den ene galaksen til den andre med stor kraft uten at det i denne sammenhengen er noe behov for «hyperspeed»…

Kal-El_2017©Artistfoto.no_003

Trommis «Bjudas»

I tillegg til å fremvise gode individuelle prestasjoner, er musikerne i Kal-El meget samspilte, og fremstår som en godt sammensveiset enhet. Et glimrende live-band med andre ord!

Jeg er av den oppfatning at man som hovedregel ikke skal vektlegge lydkvalitet så altfor mye på rock- og metalkonserter så lenge det er tålig ok, og artistene gir jernet. Det kan likevel nevnes at lyden i kveld var absolutt godkjent, og både vokal og instrumentering lå velbalansert i miksen. Men så er Endre Kirkesola som satt bak spakene heller ikke akkurat noen novise i dette faget. Skulle man ønsket seg noe, så måtte det vært enda et hakk mer trøkk i bassfrekvensene, men det skyldes vel mer lokalet og det tilgjengelige utstyret.

Nå er det bare å glede seg til bandets nye album «Astrodoomeda» slippes, samt til neste gang man får sjansen til å se dem på en scene igjen. Krysser ellers fingrene for at både nevnte kommende plate og de tidligere utgivelsene blir tilgjengelige på vinyl!

Følgende låter ble spilt:
1. 7th sun
2. Fire machine
3. Astrogate
4. Mothership
5. Green machine
6. Shockblast
7. Starmist
8. Nexus
9. Spacecraft
10. Falling stone

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s