Hardtslående lokalt metalband lager nye hull i bibelbeltet!

Tekst: Stian Veggeland / Foto: Svein Erik Nomeland

Slippfest for «Raping the symbol of humanity» på Onkel Aksel Musikkbistro.

Flukt
Bandet som er hyret inn som oppvarming i kveld lyder navnet Flukt. Et relativt nytt band fra Vennesla bestående av medlemmer fra bandet Cyanide. Metallen Flukt spiller er inspirert av den andre bølgen av black metal som Norge har blitt kjent for over hele verden. De har gitt ut et par singler og en EP, og jobber etter sigende med en fullengder. De starter i kveld sin tilmålte spilletid på ca. 35 minutter nokså nøyaktig klokka 2300. Fire usminkede og hettegenserbekledde unge herrer entrer scenen, som ikke er utstyrt med andre rekvisitter enn et patronbelte som henger på mikrofonstativet. I de fem låtene som fremføres høres tydelig at de henter mye fra både gammel Gorgoroth, Mayhem og tidvis Marduk, for å nevne noen som dukker opp i bevisstheten. Lyden er klar og balansert, og slipper greit gjennom det meste av detaljer. Det er dog noe som ikke stemmer helt med framføringen. De klarer ikke å formidle en genuint mørk og ondskapsfull atmosfære slik black metal etter min mening skal. Jeg blir ikke overbevist om at de virkelig mener dette, for å si det slik. Det ikke noe galt i å hylle de gamle helter fra 90-tallet, men Flukt er vel mest som et sjangercoverband å regne, da de mangler det lille ekstra som skal til for å gjøre black metal virkelig magisk.

Mental Disaster
Så var det bare å gjøre seg klar for den reale utblåsningen som Mental Disaster har pleid å representere live. Kristiansands fremste ambassadører for brutal dødsthrash går på scenen til ivrige rop fra fansen nokså nøyaktig ved midnatt.  Bernt, Bengt, David og Jan Åge virker skikkelig på hugget når de går på scena, og idet en intro fra filmen Hellraiser åpner showet, er stemninga satt. Derfra og ut er det er veritabelt jordskjelv av et band vi blir vitne til. Kveldens konsert er i hovedsak satt opp for å presentere den nye plata, Raping the symbol of humanity. Dette er en selvfinansiert utgivelse med et cover minst like blasfemisk som tittelen, tekstene og musikken… Plata har allerede rukket å høste en rekke gode anmeldelser på ulike metallnettsteder.

Mental Disaster3_2016©Artistfoto.no_012
(Arkivfoto Artistfoto, Svein Erik Nomeland)

Låtlista i kveld består både av samtlige spor fra den nye plata, og noen «gamle» låter. Flere av låtene starter med stemningsskapende introer fra diverse filmer. Vi får i løpet av konserten en klar bekreftelse på at den nye plata ikke firer en tomme når det gjelder verken kraft eller brutalitet. Det gis dog også rom for noe musikalsk variasjon, da jeg merker meg at noe av det nye materialet inneholder riff og seige partier nærmest i industriell stil ala Red Harvest. Syns også jeg kan høre tydelige spor av det legendariske death metal bandet Deicide i et par av de nye låtene.

Vokalist Jan Åge fronter bandet bra, og har har lagt noe av rølpeholdningen til side til fordel for en mer aggressiv kommunikasjon med publikum, noe som etter min mening passer musikken bra, og i større grad bidrar til å fyre opp publikum.

Mental Disaster3_2016©Artistfoto.no_004
Jan Åge Lindeland fronter bandet bra! (Arkivfoto Artistfoto, Svein Erik Nomeland)

Jan Åge Lindeland fronter bandet bra! (Arkivfoto Artistfoto, Svein Erik Nomeland)

Bandet opplever noen tekniske problemer i løpet av konserten, og viser tydelig frustrasjon over dette. Vi får dermed et par ufrivillige pauser i konserten, som blant annet blir benyttet av batterist David til å fremføre en aldri så liten trommesolo. Han imponerer for øvrig nok en gang bak slagverket i resten av konserten også. Raske vekslinger i takter, fra tunge saker til lynkjappe mitraljøsesalver skaper et godt rytmisk fundament, og gjør at det aldri blir ensformig.

Når det gjaldt lyden generelt, reagerte både jeg og andre på at det manglet noe trøkk i gitaren til Bernt. Jeg prøvde både med og uten ørepropper, men endte opp med å ha dem i, mest fordi at det da var lettere å få med seg gitarspillet.

Det var bra med publikum i lokalet, og greit med liv foran scenen hele konserten gjennom. Kristiansands metallskaller er flinke til å støtte opp om sine egne, og bandet får nok også flere fans utenfor byens grenser med det nye albumet.

Følgende låter ble spilt:

1. Raping the symbol of humanity
2. Crush the opposition
3. Confusion commence
4. Victims of fornication
5. Prepare to burn
6. Thougts of rot…thoughts of hell
7. Obscured by errand flesh
8. Post-apocalyptic bumfight
9. Let the demon speak
10. The great stink
11. Cannibal skull cult
12. Cave dwelling manwhore
13. Redneck ape rape

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s