Home » Artikler

Enslaved og Tiebreaker rocket Østsia!

20.10.2015

Tekst og foto: Svein Erik Nomeland
Et bokbad var nytt for oss, men vi gikk på som optimister selv om vi hater ordet bade.
-Nå må du komme uti Sveffe, det er altså såååå varmt.. kom nå.. 26 grader i vannet..
Vel, men når badet omhandler norsk metal, er man heller med på notene.


Bokbad, fra venstre: Grutle Kjellson, Harald Fossberg og Ivar Bjørnson

Harald Fossberg, som tidligere var vokalist i Turboneger, har kommet ut med en bok som omhandler norsk metal. Han har møtt de viktigste personlighetene innen sjangeren, og latt de fortelle sin historie. På bokbadet i kveld, fikk vi møte Fossberg sammen med Kjetil Grutle og Ivar Bjørnson fra Enslaved.

Det ble ganske uformelt, og latteren satt løst, mens de blant annet fortalte om fortiden i miljøet rundt Øystein Aarseth, da han drev Helvete Platebar.
De var veldig inspirert av band som Bathory og Mayhem, og de fleste andre i det norske metalmiljøet var også det, på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.
På Helvete satt de på bakrommet og lærte nye riff av hverandre, og man delte på all kunnskapen man hadde lært andre steder. Tekstene var ofte inspirert av Norrøn mytologi.


Nyanser av svart

Grutle fortalte videre at han var veldig inspirert av mange østblokkband i den tiden. De hadde en råhet i seg, og i stedet for å låte som 1989, låt det gjerne 1979. De lå langt fremme musikalsk. Norsk metal hadde større forskjeller i seg enn den svenske. Naturlig, mente han da det i Norge var større avstander over fjell og daler. I Sverige låt ofte metalen mer likt hverandre.

Se alle bildene vi har knipset på Østsia i kristiansand her

Når det handlet om hvilke band som inspirererte de i dag, mente både Grutle og Bjørnson at kvalitet uavhengig av sjanger.
Av band som kan bli store, nevnte de Krakow og kanskje Tiebreaker? Men ofte er det fravær av logisk rettferdighet på dette. Det er vanskelig å slå gjennom, og mye skal klaffe.


Voikalist i Tiebreaker, Thomas Espeland Karlsen

Tiebreaker var for øvrig også oppvarmingsbandet denne kvelden, og de leverte en meget energisk rockekonsert. Høy kvalitet på låter og artister som ga flatt jern, likte vi ekstremt bra.
Det er vanskelig å ikke falle for dette bandet i en livesetting, men man skal også lytte på albumet deres, for å få en totalvurdering av bandet. Førsteinntrykket var at dette var reinspikka rock av første klasse!


Vi var vitne til godt med besøk denne lørdagskvelden på Østsia i kristiansand

Enslaved er blant pionerene innen norsk metal, og de har med tiden blitt store i både inn- og utland. De har sakte, men sikkert bygd seg opp en stor fanskare, og blir sammen med band som Mayhem, Darkthrone, Dimmu Borgir, Windir, Burzum og Immortal regnet som ryggraden i den norske metalscenen.


Grutle leverte 100 prosent, sammen med Enslaved

Med nytt album ute ble konserten denne lørdagskvelden fett som F. Gamle slagere kombinert med nytt materiale av svært høy kvalitet, ga en solid konsertopplevelse.
Om vi hadde noe å klage på, var det elendig lyssetting, slik at fotografering av artistene ikke ble noen lett oppgave for fotografene.
Alt i alt ble det en fin kveld på Østsia, med god blanding av bokbad for metalbokormer, ellevill rockekonsert og et av Norges feteste metalband på scenen!


Til venstre har vi Grutle, sammen med gitarist Arve Isdal